Dobrodošli na stranice Medrese "Džemaluddin Čaušević" Cazin
HOME
O NAMA
Gdje smo?
Adresa
Upis u Medresu
Život u Medresi
HISTORIJAT
Duga tradicija
Foto-arhiva - Levhe
Sadržaji objekta
OBRAZOVANJE
Nastavni plan
Nastavnici i osoblje
Učenici
AKTIVNOSTI
ASR - Školske novine
Redakcija novina
Sekcije
ARHIVA
Dan vakifa 10. april
Naši vakifi
Svečano otvaranje

U Cazinu pred oko 50.000 prisutnih svečano otvorena novoizgrađena zgrada medrese "Džemaluddin Čaušević"
Medresa koju je izgradio narod Cazinske krajine

   Svečanost otvorenja otpočela u petak sa džuma-namazom u novoj zgradi koji je predvodio reisu-l-ulema Mustafa Cerić, a nastavila se otvaranjem izložbe četvoro slikara u prostorima medrese, predavanjem o životu i radu reisa Džemaluddina Čauševića, dodjelom vakufnama vakifima, te, uvečer, koncertom ilahija i kasida.
Svečanosti otvorenja u subotu prisustvovala gotovo cijela hijerarhija Islamske zajednice, brojni političari na čelu sa premijerom federalne vlade, ambasador Malezije i druge brojne ugledne javne ličnosti iz armije, kulturnog i društvenog života. Medresu "zlatnim ključem" otvorio hadži Izet Jušić iz Velike Kladuše, koji je, u tu svrhu, dao najvišu donaciju - 30.000 KM.


   "Upamtite, Cazinska Medresa je više od jedne srednje škole, ona je više od naše jedne želje. Medresa "Džemaludin Čaušević" u Cazina je korijen iz kojeg treba da izrastu najbolji plodovi islama u Bosni i najbolji sinovi Bosne u islamu, ako Bog da" , kazao je u svom obraćanju reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić na veličanstvenoj manifestaciji otvorenja novosagrađene zgrade medrese "Džemaludin Čaušević" na brežuljku Glavica u Cazinu. Pa ako se po jutru dan poznaje, i sama zgrada, sigurno najveća i najljepša zgrada medrese na prostoru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a i veličanstveni skup, koji je prevazišao sva očekivanja i onih najoptimističnijih, nesumnjiva su garancija da će stav i vizija poglavara Islamske zajednice imati sve pretpostavke za punu stvarnosnu realizaciju. No da to nije samo vizija reisu-l-uleme, već i nada svih koji su govorili na skupu, počevši od direk­tora Rifet ef. Šahinovića pa do bihaćkog muftije Hasan ef. Makića, preko načelnika Cazina Zuhdije Dizdarevića , kantonalnog ministra obrazovanja Šefika Mršića , kantonalnog premijera Ismeta Kumalića, predsjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona Jasminke Durić, premijera Federacije BiH Ahmeta Hadžipašića a sasvim sigurno i mnogih drugih koji nisu govorili ali su svojim donacijama i svojom ukupnom aktivnošću i odnosom pomogli da se uspostave takve pretpostavke i da ovaj dio naše domovine dobije zavod kojim bi se ponosili i mnogo veći narodi nego što je naš.
   Da naš narod voli džamiju, to ne treba posebno naglašavati jer je to stoljetna tradicija (o tome svjedoče i gotovo svakodnevna otvorenja džamija), ali da toliko cijeni medresu i sve ono što ona sa sobom donosi - prvenstveno vjerski odgoj i obrazovanje - to je postalo posebno bjelodano ovoga 5. redžepa 1425. h. godine ili 21. augusta 2004 godine, kada se gotovo sva Cazinska krajina (i ona u domovini i ona u dijaspori, i staro i mlado i muško i žensko - mada je žena, čini se, bilo više) podigla na hodočašće prema ovome hramu nauke i edeba, da bi svojim prisustvom (a Boga mi i svojim prilozima) posvjedočila taj čin ljubavi, respekta i odanosti, kakav se rijetko gdje sreće na cijeloj kugli zemaljskoj. Naravno, ne treba zaboraviti da su ih u tome činu podržali i brojni "gosti" praktično iz cijele Bosne i Hercegovine (računajući i političare), tako da je to, može se komotno reći, bila opća domovinska radost, uspjeh svih za sve. I koliko je to bila radost duše, toliko je bila i radost oka: kakav je događaj i doživljaj bio samo stati i pogledati kako se na brežuljku Glavica kao kruna blista nova zgrada, dok je "tavafe" desetine hiljada ljudi i žena u raznobojnoj odjeći, a sa prilaza Glavici kuljaju novi narodni redovi između šatora sa svim i svačim - od pečenja i svakojakih drangulija, do auta koji kao da su poslagani kakvom džinovskom rukom po svemu onome što se može nazvati put.
  Najznačajniji događaj za Islamsku zajednicu

  
"Ovaj dan će ostati upisan a povijesti kao najznačajniji događaj za Islamska zajednica ovoga kraja u posljednjih 120 godina" , kazao je na početku svečanosti, nakon što je ašere proučio Sulejman ef. Hašić, direktor Rifet Šahinović, dodajući kako su "čestiti i plemeniti Krajišnici pokazali da vole svoju medresu", među kojima su posebno zaslužni vakifi, bez čije pomoći ne bi bilo sadašnjeg uspjeha ni obezbjeđenih uvjeta za kvalitetno školovanje djece. "Ono što dalje planiramo jeste da otvorimo medresa i prema drugima. Želimo da ona bude stjecište znanja, kulture i ponosa Bošnjaka" , kazao je, između ostalog, Šahinović zahvaljujući svima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju, kao i svima onima koji su došli da uveličaju ovaj događaj.
   "Ovo je uistinu veliki dan i za Općinu Cazin i cijelu Cazin sku krajinu pa i šire, dan koji smo dugo očekivali, kada Islamska zajednica i obrazovanje u ovom kraju dobivaju potpuno nov i savremeno opremljen objekat na upotrebu, jedini objekat medrese u Bosni i Hercegovini koji je poslije rata izgrađen iz temelja na potpuno novoj lokaciji" , kazao je načelnik Općine Cazin Zuhdija Dizdarević . On je posebno priznanje odao "narodu Cazinske krajine koji je dao punu podršku realizaciji ovog projekta i bio najveći učesnik u finansiranju medrese sa oko 70% od ukupnih troškova" , tako da se s pravom može reći, kazao je on, da je to NARODNA MEDRESA.
    "Ovo nije samo cazinska ili krajiška medresa, ovo je sigurno jedna od važnijih odgojno-obrazovnih ustanova u BiH, a današnje otvaranje je bez sumnje najznačajniji događaj u ovoj godini" , rekao je premijer kantona Ismet Kumalić, dodajući da ovu ustanovu vidi "kao mjesto gdje će se sticati iskustvo i znanje koje će biti ponos Bosne".
    "Svu toplinu krajiškog srca i duše izražavam kroz srdačnu i iskrenu dobrodošlicu svima vama u ovom velikom danu radosti" , kazala je predsjednica kantonalne skupštine doktorica Jasminka Durić, dodajući kako su u ovaj objekat svi zajedno "utkali sav naš ponos i dostojanst vo, gradili ga svi zajednički da bi profilirao budućnost i kadrove koji će biti sposobni nositi se sa izazovima vremena u kojem živimo," te odajući priznanje poslanicima Skupštine Unsko sanskog kantona čijim su odlukama "značajna sredstva ugrađena u ovu medresu."
   Govoreći o historijatu krajiških medresa, bihaćki muftija Hasan ef. Makić je posebno govorio o Cazinskoj medresi, koja je prestala sa radom prije više od osamdeset godina (1918.), a zatim kazao: "Ideju o ponovnom otvaranju medrese u Cazinu pokrenuo je Sabor Islamske zajednice za Bihaćki okrug na čelu sa dr. Mirsadom Veladžićem uz saglasnost tadašnjeg predsjednika Vrhovnog sabora Islamske zajednice gosp. Mustafe Pličanića. Taj Sabor Okruga Bihać je nakon izvršenih priprema, u granicama u kojima je to bilo moguće u tadašnjim ratnim uvjetima, na svojoj sjednici od 10. aprila 93. godine donio odluka o otvaranju medrese u Cazinu, pod nazivom "Medresa Džemaluddin Čaušević". Medresa je svečano otvorena 8. septembra 1993., a primljeni kandidati su imali prve časove nastave u petak, 10. septembra 93. Primljeno je tada 96 učenika i učenica, ali se broj iz godine u godinu povećavao, tako da sada u medresi ima ukupno 200 učenika i učenica."
   Nakon što je Općina Cazin dodijelila lokaciji za zgradu medrese, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava i početak izgradnje. "Do sada je na nju utrošeno oko 3.200.000 KM. Jedina veća donacija bila je od Islamske banke za razvoj iz Saudijske Arabije u ukupnom iznosu od oko 550.000 dolara, što predstavlja jednu četvrtinu ukupnih troškova. Sva ostala sredstva su prikupljena od džematlija Bihaćkog muftiluka, od bošnjačkih džemata u dijaspori, kao i od Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona, te posebno putem akcije uvakufljenja koja je dala izuzetno dobre rezultate", kazao je muftija Makić, izražavajući, na kraju, zahvalnost i Rijasetu i reisu-l-ulemi na značajnoj materijalnoj i moralnoj podršci.
   Nakon proučene fatihe predsjedniku Predsjedništva BiH rahmetli Aliji Izetbegoviću, koji je 1998. godine položio kamen temeljac za ovu zgradu medrese, prisutnim se obratio premijer Ahmet Hadžipašić koji je, između ostalog, rekao:

     Za jačanje sloge i povjerenja
     
   ''Molio bih vas, nađimo snage za jačanje povjerenja, poštovanja i sloge, a kao premijer Federacije želim kazati da je vlada spremna, zajedno sa Krajišnicima tražiti najbolja rješenja. Uz vjekovna dokazivanja hrabrosti i dokazanu hrabrost Krajišnika, ubijeđen sam da ćemo u tome uspjeti."
   Na kraju svečanosti prisutnim se obratio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić izražavajući svoje uvjerenje da Krajišnici neće dozvoliti da ova medresa prestane sa radom kao što je prestala ona iz 1920. godine zbog nedostatka materijalnih sredstava. Zato je pozvao sve Krajišnike ma gdje bili da medresi "Džemaludin Čaušević" u Cazinu osiguraju takav vakuf koji će omogućiti njezin rad taman onoliko koliko je Gazi Husrevbegov vakuf osigurao rad Gazi Husrevbegove medrese u Sarajevu. (Integralno reisovo obraćanje donosimo kao prilog ovom tekstu).
Nakon proučenog ašereta hafiza Suada ef. Šahinovića, te predaje zlatne povelje reisu-l-ulemi kao priznanja za njegovu pomoć i angažman u procesu izgradnje medrese, od strane direktora Šahinovića, reisu-l-ulema je proglašavajući zgradu medrese vlasništvom Islamske zajednice, kazao da će je otvoriti hadži Izet Jušić iz Velike Kladuše, koji je dao prilog u tu svrhu u iznosu od 30.000 KM. Nakon dodjele zlatnog ključa Izetu Jušiću, uz tekbire simbolično i svečano je otvorena nova zgrada medrese "Džemaluddin Čaušević".
                                                                  Tekst i snimci: A. KADRIBEGOVIC

IZ NOVINARSKOG PERA: ====================
    
U Cazinu pred oko 50.000
      prisutnih svečano otvorena
      novoizgrađena zgrada
      Medrese "Džemaluddin
      Čaušević"

  Medresa koju je izgradio
  narod   Cazinske krajine

       opširnije 

 U posjeti Medresi
      «Džemaludin Čaušević»
       povodom 10. aprila
       - Dana škole
  Krajišnici učestvovali u
  izgradnji Medrese jer su
  imali povjerenja

       opširnije 

   
   
 Cazinska medresa
       svečano obilježila svoj
       Dan i Dan svojih vakifa
  Radost na licima
       opširnije 

 Ususret velikoj svecanosti
      u Cazinu - otvorenju
      CAZINSKE MEDRESE
      21. augusta 2005.

  Široko i plemenito  srce
  Krajišnika

       opširnije 

 Hadži Kemal Isaković iz
      Bužima značajan donator
      za izgradnju Medrese u
      Cazinu

  GEST VJERE I LJUBAVI
        opširnije 

Novi iskoraci Medrese
      "Džemaludin Čaušević" iz
     Cazina garantuju napredak

U Bihaću «Dani Medrese Džemaludin Čaušević» krunisani svečanom akademijom IX generacije maturanata
       opširnije 

Nova zgrada Akademije, nova džamija, nove obaveze i nova nadanja
       opširnije 


Medresa je dobila
503 vakifa

Poseban uspjeh postigla je akcija vakifa u kojoj je ukupljeno 864.000 KM od strane 503 vakifa. treba kazati da je vakif onaj koji je dao najmanje 1000 KM, dok su onima koji su dali 3000 KM imena upis­ana na plo č i koja se nala­zi u holu medrese, a takvih je preko stotinu. Vakufname su dodijeljene u petak nakon klanjanja d ž ume na­maza, a o zna č aju vakifa i uvakufljenju na Allahovom d ž . š . putu govorio je direk­tor Rifet Šahinovi ć . Vakifima ć e se, nakon smrti, u č iti hatma sve dok postoji medresa, a knjiga vakufnama izložena je u holu medrese.
                    
Zahvalnost generalu Dudakoviću     

   Koristeći prisustvo generala Dudakovića na svečanosti otvorenja, reisu-l-ulema je, isti čući hrabrost i zasluge generala Dudakovića za ovaj narod i ovu zemlju, izrazio svoje nezadovoljstvo njegovim tretmanom od strane oficijlne politike, naročito prilikom odlaska u penziju. No, bez obzira na takvo ponašanje, reisu-l-ulema je generalu Dudakoviću, ali i svim drugim generalima koji su branili slobodu, ponos i čast našeg naroda i naše zemlje, u ime okupljenih prenio veliko HVALA i spoznaju da su oni u našim srcima i da neće biti zaboravljeni od svog naroda.
                    

Brojne manifestacije

Nakon dodjele vakufnama, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Enes Karić održao je predavanje o životu i djelu reisu-l-uleme Džemaludina Čauševića, čije ime nosi cazinska medresa, dok su u večernjim satima nastupili solisti i horovi izvodeći ilahije i kaside. Program prvog dana kome je prisustvovalo više od 10.000 posjeti­laca završen je sa veličanstvenim vatrometom. U programu drugog dana učestvovao je hor medrese "Džemaludin Čaušević", koji je izveo tri Mahije i time osvježio sam čin zvaničnog otvorenja.